Ingrediënten:

Voor het deeg:

  • 125 gram bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 90 gram boter
  • 50 gram (witte basterd) suiker
  • 40 gram bruine basterdsuiker
  • 1 eetlepel speculaaskruiden
  • 1 eidooier
  • ½ citroen of tl citroenrasp
  • snufje zout

Deegvulling:

- 150 gram amandelspijs
-  ½ ei
- 7 pepernoten

Voor de topping:

  • 60 ml water
  • 25 gram banketbakkersroompoeder
  • 200 ml slagroom
  • 50 gram (gestampte) pepernoten

Verder nodig: sloffenvorm van ±  24 x 9. Geen sloffenvorm in huis? Gebruik dan de ring van een springvorm. (± 18 cm)

Kiest u voor gemak? Kijk dan eens naar Koopmans (vruchtenslof), dat is inclusief roompoeder en een bakvorm.

Bereidingswijze:

Kneed alle ingrediënten voor het deeg totdat je er een bal van kunt maken. Wikkel het deeg in huishoudfolie en laat het één uur in de koelkast rusten.

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Meng het spijs met het ei. Het ei kunt u met een vork door de in stukjes gesneden spijs prakken. Rol het deeg uit tot een dikte van een kleine centimeter. Druk de sloffenring in de deegplak, verwijder het omliggende deeg. Verdeel het spijsmengsel op de deegplak tot 1.5 cm van de rand af. Druk in de lengte van het spijs 7 pepernoten.  Bak de slof in 20 tot minuten gaar op 180 °C.

Bereiding  topping:

Meng de banketbakkersroompoeder met 60 ml water . Klop de slagroom stijf. Stamp 50 gram pepernoten fijn. Meng de banketbakkersroom, de slagroom en de gestampte pepernoten.  Verdeel dit over de afgekoelde sloffenvorm. Versier de slof met pepernoten, kruidnoten, chocola.

EET SMAKELIJK!