Appel-crumble met vanillesaus

Ingrediënten crumble (4 personen) :

  • 60 gram ongezouten (room)boter (koud)
  • 90 gram bloem
  • 45 gram kristalsuiker
  • mespunt zout
  • 2 – 3 appels, beetje suiker en kaneel naar smaak

Ingrediënten vanillesaus:

  • 250 ml melk
  • 2 eidooiers
  • Vanillestokje of vanillearoma (bijv dr oetker)
  • 50 gram suiker
  • 2 eetlepels bloem

Ovenvaste schaal ± 20 x 15 cm of 4 ovenvaste schaaltjes

Bereidingswijze crumble: Verwarm de oven voor op 175 ºC.  Doe de bloem, suiker en het snufje zout in een kom, voeg de koude boter toe en snijd de boter in kleine stukjes. Verkruimel, kneed zachtjes  tussen je vingers tot een los, kruimelig deeg.

Schil de appels, snijd deze in kleine stukjes en bestrooi dit met een beetje suiker en de kaneel. Doe het appelmengsel in de ovenschaal of verdeel in ovenvaste schaaltjes. Bestrooi de appels met het kruimeldeeg en zet deze in de oven, ongeveer 15 minuten op 175 º C . Maak ondertussen de vanillesaus.

Bereidingswijze vanillesaus: Verwarm de melk in een pannetje op het vuur. Snijdt het vanillestokje doormidden en schraap de vanille eruit, doe deze bij de melk. In plaats van een vanillestokje kunt u ook een scheutje vanillearoma toevoegen. Roer eidooiers door de suiker, voeg de bloem toe en meng opnieuw. Voeg een paar eetlepels van de warme melk bij het eidooiermengsel en roer het goed door. Schenk dan het eidooiermengsel bij de warme melk, goed blijven roeren. Breng de melk verder aan de kook, blijf constant roeren met de garde tot gewenste dikte. Tip: wanneer je met de bolle kant van een lepel een streep kunt trekken zonder dat de saus doorloopt, dan is deze klaar. Wil je dikkere saus? Laat dan langer koken, blijf roeren!