Boerentaart met appel-pruimencompote

Ingrediënten ( ± 16 stukken):

  • 1 kg appels
  • 500 ml appelsap
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • ± 50 gram custardpoeder (of maizena)
  • 900 gram pruimen
  • snuf kaneel
  • 200 gram bruine suiker
  • 300 gram zachte boter
  • 500 gram bloem
  • 200 gram rietsuiker
  • een beetje zout
  • 1 ei
  • 500 gram mascarpone
  • 500 gram magere kwark
  • 75 gram suiker
  • 2 zakjes slagroomversteviger
  • Poedersuiker om te versieren.                                                                                                                            Schil de appels, snijd ze in vieren . Verwijder de klokhuizen en snijd de appel in blokjes van ± 1 cm. Breng de appel met 250 ml appelsap en 1 zakje vanillesuiker aan de kook. Kook ca. 5 minuten op laag vuur tot de appel zacht is. Meng 25 gram custardpoeder of maizena met een paar el water en roer dit door de appelcompote tot deze stevig is. Laat dit nog 1 minuut op laag vuur staan, regelmatig roeren. Laat de compote afkoelen.                                                           Was de pruimen, halveer deze en verwijder de pitten. Breng de pruimen met 250 ml appelsap, een snuf kaneel en 1 el rietsuiker aan de kook. Kook ca. 5 minuten op laag vuur. Meng de overige custardpoeder of maizena met een paar el water en roer dit door de pruimen tot een stevige massa. Kook nog ca. 1 minuut op laag vuur en laat dit afkoelen.
    Vet een bakblik in (± 35 x 40 cm) met een beetje boter of bekleed met bakpapier. Verwarm de oven op 175 ° C. Doe de bloem, zachte boter, rietsuiker, 1 zakje vanillesuiker, een beetje zout en het ei in een kom en meng dit met de deeghaken van de handmixer tot een kruimeldeeg. Verdeel tweederde van dit deeg over de bodem en druk dit zachtjes aan. Verdeel de appelcompote over de ene helft en de pruimencompote over de andere helft van het bakblik. Verdeel het overige kruimeldeeg hierover.
    Bak ca. 45 minuten in de oven. Snijd de plaatkoek doormidden tussen de twee verschillende compotes.
    Doe voor de vulling de mascarpone, de kwark, 75 gram suiker en de slagroomversteviger in een kom. Klop dit met de handmixer tot een egaal mengsel. Verdeel de room over de pruimenplaatkoek en leg de appelplaatkoek erop. Smullen maar!