Crème brûlée met frambozen nagerecht voor 6 personen

Ingrediënten: - 1 vanillestokje opengesneden - 600 ml slagroom - 8 eidooiers -200 (150 g  50 g) gram suiker - 125 gram frambozen (garnering) - 4 topjes munt (garnering) - poedersuiker.

Ovenvaste schaaltjes 6 stuks, ovenschaal, braadslede of bakplaat (min. ± 2 cm diep, aluminiumfolie en zeef

Bereidingswijze: Schraap met de punt van een scherp mes het zwarte merg uit het vanillestokje en roer het vanillemerg door de slagroom. Breng in een steelpan de slagroom met het vanillestokje tegen de kook aan. Neem de pan van het vuur, leg er een deksel op en laat dit mengsel 15 min. trekken.

Verwarm de oven voor op 150 °C. Haal het vanillestokje uit de room. Klop met een garde de eidooiers los en voeg 150 gram suiker toe. Schenk de warme vanilleroom door een zeef bij het eidooiermengsel en klop de custard glad. Zet de schaaltjes in de ovenschaal, braadslede of bakplaat en schenk de custard in de schaaltjes. Vul de ovenschaal, braadslede of bakplaat met heet water. Dek de schaaltjes af met aluminiumfolie. Bak de vanillecrèmes  50-55 min tot ze stevig aanvoelen. Zodra de custard stevig is, haal de schaaltjes uit het waterbad en laat ze afkoelen. Zet ze daarna minimaal 2 uur in de koelkast om koud te laten worden.

Zet de ovengrill aan. Bestrooi de crèmes met de overgebleven 50 gram suiker en karamelliseer de suiker onder de grill totdat de suiker gesmolten en lichtbruin is. Met een brander karamelliseren kan ook. Garneer met frambozen, munt en een beetje poedersuiker. Heerlijk met vanilleroomijs.  U kunt de crème een paar dagen in de koelkast bewaren. Eet smakelijk!