Frites/patat met mayonaise

De enige echte zelfgemaakte frites/patat met mayonaise.

Benodigheden voor 8 porties:
- 2 kg. Maritiema aardappelen
- frituurolie / - vet
- zout
- 3 eierdooiers
- 15 cc. blanke azijn
- fijne mosterd
- 3 dl. plantaardige olie
- peper en zout

1. Voor de friet de frituur voorverwarmen op 180° C.
2. Aardappelen schillen en wassen. Aardappelen in min of meer gelijkmatige frieten snijden. Friet een kwartier in water met zout zetten. Dan friet afgieten en droogdeppen met keukenrol.
3.Friet in kleine porties frituren maar (nog) niet bruin bakken (dit kan afhankelijk van de aardappelsoort en grootte van de friet 6 tot 10 minuten duren). In een vergiet goed laten uitlekken en vervolgens koud laten worden
4. Meng voor de mayonaise de eidooier, azijn en mosterd in een mengkom.
5.Voeg al kloppend en schenkend de olie toe tot deze geheel is opgenomen en er een dikke mayonaise is ontstaan.
6.Breng de mayonaise op smaak met zout, peper en desgewenst nog wat azijn.
7.De mayonaise afgedekt op kamertemperatuur bewaren.
8.Friet in kleine porties goudbruin en knapperig afbakken.9.Licht bestrooien met zout en direct – met de mayonaise – serveren