Zachtgele vla

Ingrediënten:

- 1 liter melk
- 60 g suiker
- 40 g maïzena
- half vanillestokje
- 3 eidooiers
-  snuf zout

Splijt het vanillestokje en schrap de zaadjes eruit met de scherpe punt van een mes. Giet 900 ml melk in een pan met een dikke bodem. Verwarm langzaam op laag vuur, laat het uitgeschraapte vanillestokje hierin trekken. Doe de vanillezaadjes in een kom. Voeg de eidooiers hieraan toe, roer ze los met een garde. Doe er daarna het restant van de melk, de suiker, de maizena en een snuf zout bij. Klop het geheel tot een glad papje zonder klontjes. Schenk dit papje, als de melk kookt, in de pan. Breng weer aan de kook en laat onder voortdurend roeren ongeveer drie minuten koken. Tegen die tijd is de maizena gaar en de zachtgele vla-met zwarte spikkels- gebonden. Giet de vla in een schaal. Verwijder het vanillestokje. Leg tijdens het afkoelen een stuk plastic folie over de bovenkant van de vla, om velvorming te voorkomen. Lauwwarm is trouwens ook lekker. Hoe vetter de melk hoe voller de vla. Vervang voor een feestversie evt. een deel van de melk door room. Variaties: laat een citroenschil meetrekken, roer een paar eetlepels likeur door de vla, kook een handje gewelde rozijnen of gesneden appel mee en strooi er wat kaneel over.