Eiweetjes

EIWEETJES

Q?

Hoe groot moet een springvorm zijn voor een cake?

A.

Een cake kun je natuurlijk ook bakken in een andere vorm. Je kunt zien of je cake in de vorm past, door de vorm te vullen met 1,5 liter water. In de vorm moet minimaal 1,5 liter water kunnen.

Q?

Hoe vers is het ei uit de automaat?

A.

Eieren uit de automaat zijn dagvers.

Q?

De aardappelen koken erg kapot, wat doe ik verkeerd?

A.

Wanneer u aardappelen kookt, dan kunt u deze het beste opzetten in een laagje water van 2-3 cm. Aan de kook brengen en dan op een laag pitje afkoken, ongeveer een half uur.  Wanneer u aardappelen in veel water kookt, dan giet u met de aardappels ook de vitamines af.

Q?

Zijn aardappelen gezond?

A.

Aardappelen zijn een belangrijke vezelbron. Vezels dragen bij aan een gezonde darmfunctie, bevorderen een goed lichaamsgewicht en hebben een gunstig effect op ons cholesterol. Daarnaast zijn aardappelen een belangrijke bron voor de dagelijkse behoefte aan de vitamines B6 en C en de behoefte aan Kalium, dat de bloeddruk, de vochtbalans en de zenuwwerking verzorgt.

Q?

Hoe zit het met eieren en cholesterol?

A.

Het cholesterolgehalte in het bloed wordt vooral bepaald door de hoeveelheid verzadigd vet in de voeding. Daarom is het belangrijk om te letten op de inname van verzadigde vetten en deze zoveel mogelijk te vervangen door onverzadigde vetten. Cholesterol uit voeding heeft bij gezonde mensen nauwelijks invloed op het cholesterolgehalte in het bloed. Je kunt dus gerust een eitje meer eten!

Q?

Is elke dag een eitje verantwoord?

A.

Een ei, daar zit veel in. Eieren zijn een bron van essentiële voedingsstoffen zoals vitamine A, vitamine B2, foliumzuur, vitamine D, vitamine E, fosfor, ijzer, zink en jodium. Stuk voor stuk belangrijke bouwstoffen voor de groei en ontwikkeling van je lichaam.

Q?

Hoe komt het dat een ei lastig pelt?

A.

Een vers ei pelt lastig. Een ei pelt al makkelijker na 5-6 dagen. Tip: Prik vooraf een gaatje in de bolle kant van het ei met een speciale eiprikker.

Q?

Hoe lang kan ik een ei bewaren?

A.

Een ei is tenminste vier weken houdbaar, mits op de juiste wijze bewaard. Dat wil overigens niet zeggen dat ze daarna niet meer geschikt zijn voor consumptie.

Q?

Waar komt mijn ei vandaan?

A.

Dat kun je zien aan de code op het ei. Het eerste cijfer geeft aan hoe de kip gehuisvest is.

0 = biologisch, 1 = vrije uitloop, 2 = scharrel, 3 = kooi
NL code, deze twee letters duiden op het land van herkomst. NL is dus Nederland.
De reeks cijfers die daarop volgt geeft aan op welk legpluimveebedrijf het ei is gelegd.

Q?

Waarom staat het ei met de punt naar beneden in het doosje?

A.

Zo blijft het ei langer houdbaar. Een ei is ten minste vier weken houdbaar.