Winterschotel

Ingrediënten (voor 4-6 personen)

  • 250 gram magere spekreepjes ( of spekblokjes)
  • 2 à 2.5 kg aardappels
  • 2 winterwortels
  • 2 grote uien
  • 1 prei
  • ½ bloemkool
  • 2 paprika’s
  • 4 tomaten
  • 1 rookworst
  • zout en nootmuskaat

Aardappels schillen en wassen. De spekblokjes om en om bakken in wat boter. De winterwortel schillen, deze met de uien snijden en toevoegen bij de spekjes. Dan de gesneden prei, kleine roosjes bloemkool en de paprika toevoegen. Doe er evt. wat water bij. De tomaten snijden en erbij doen. Aardappels in reepjes/blokjes snijden en ongeveer 15 minuten koken. Verdeel de aardappels en het groentemengsel in een ingevette ovenschaal en leg de in plakjes gesneden rookworst hierop op. Plaats de schaal ongeveer een half uur in een voorverwarmde oven van 180 °C.  

Het is ook mogelijk om de aardappels te pureren en dan de puree en de groente in de ovenschaal te verdelen. Eindig dan met de aardappelpuree en bestrooi dit dan met wat paneermeel en verdeel daarover wat boter.